Vegyes tudományos (és kevésbé tudományos) anyagok

Hülye szokásom, hogy hajlamos vagyok mindenféle jegyzeteket gyártani a legkülönbözőbb témákban, jórészt egyetemi segédanyagként, kisebbrészt egyetemi témák továbbgondolásával. Itt ezeket a dolgozatokat igyekszem összegyűjteni.

Orvos/egészségügyi mérnök dolgok

Élettan vázlatok (Guyton könyv legeleje)
Annak idején az élettan vizsgámra nem a Fonyóból, hanem a Guyton-Hall könyvből készültem, és neki is álltam kijegyzetelni. Persze szinte semeddig sem jutottam, és amit kézzel papírra kiírtam, annak is csak egy részét gépeltem be, de gondoltam legalább azt közzé teszem - ha csak egy embernek is segít, már megérte, hogy nem csak a gépemen őrizgetem. Tehát: Élettan vázlatok.
Infúziók tulajdonságainak összehasonlítása döntési modellekkel
Igen, egy ritka nagy marhaság: válasszunk optimális infúziót döntési modellekkel! Íme az eredetileg Döntéstámogatás házinak készült eszmefuttatásom eredménye: Infózióválasztás döntési modellekkel.
Akut myocardialis infarctus (AMI) lokalizációjának automatikus meghatározása
Utólag nézve helyenként kissé patetikus, de azért alapvetően tényleg esettanulmány értékű dolgozat, klasszikus "mesterséges intelligencia alkalmazása az orvostudományban" témában. Az arányok kissé eltolódtak, mert a neurális hálók alkalmazásáról szinte semmi nincs (...), úgyhogy lényegében az egész dolgozat - az egyébként szerintem egész jól sikerült, kompakt orvosi bevezetés után - az adatszerzést és az előfeldolgozást ismerteti; de az is érdekes és szép ez esetben: Infarctus lokalizációjának automatikus meghatározása.

Közgazdaságtan

Vállalatgazdaságtan
Felfoghatatlan okból egyszer írtam egy kézírásos vázlatot a Chikán-féle Vállalatgazdaságtan könyv első két (bevezető) fejezetéből. De ha már egyszer így történt, akkor legalább be is gépeltem: Vállalatgazdaságtan vázlat.
Ha valaki szeretne egy könnyed (de jó) példát a hatékony piacok témájában: egy igen emlékezetes, vidám kis párbeszéd, elhangzott vállalm-házi írása közben, szereplők: Szilveszter és én (neki külön köszönet a nyilvánosságra hozatal engedélyezéséhez). Én ekkor értettem meg, mi az hogy hatékony piac...

Egyéb

A magyar vasúti infrastruktúra gráfelméleti elemzése
Egy eredetileg Sztochasztikus modellek tárgy házi feladatának indult vizsgálat a magyar vasúthálózatról, ha azt gráfnak fogjuk fel. A hálózatelemzés tudományának vannak kialakult módszerei, én ezeket eresztettem rá a magyar vasúti infrastruktúrára (nincs tudomásom róla, hogy ezt más már megcsinálta volna): A magyar vasúti infrastruktúra gráfelméleti elemzése. Az anyag még számos helyen javítható, bővíthető (erre utalok is benne), egész biztosan vannak hibák is, úgyhogy minden észrevételt, kritikát szívesen veszek!
Nagy MÁV sebesség-statisztika
Le lehet programmal tölteni a MÁV Interneten fent lévő adatbázisát, feldolgozni, majd statisztikailag elemezni ez alapján az egyes állomások közötti eljutási sebességeket, hogy így válaszoljunk arra a kérdésre, hogy mennyire is gyors a magyar vasút? Íme az én válaszom erre a kérdésre: Nagy MÁV sebesség-statisztika. A hibázás jogát fenntartva (pláne, mert teljesen a saját ötleteim alapján csináltam), remélem azért lesz, aki érdekesnek találja. Természetesen erre is igaz, hogy minden észrevételt, véleményt és kritikát szívesen veszek!